Σήμα κινδύνου για την αλιεία στη Μαγνησία
Σε νέο Γολγοθά ο κλάδος μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα
Εντονος είναι ο προβληματισμός στον αλιευτικό κλάδο, καθώς η έκτακτη κατάσταση που προέκυψε στην Μαγνησία, τις τελευταίες ημέρες με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που ξεβράζονται στον Παγασητικό προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό του Βόλου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΥΛΛΑΣ
Η κατάσταση αυτή έρχεται να προκαλέσει ένα νέο πλήγμα στους ιχθυοπώλες, μετά από το προηγούμενο που δημιούργησαν οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Μεταφέρουν την ανησυχία τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και τονίζουν πως την τελευταία εβδομάδα έχει σταματήσει σχεδόν ολοκληρωτικά η αγορά. Οι καταναλωτές βλέποντας την εκατόμβη νεκρών ψαριών στις παραλίες έχουν τρομάξει και δεν πλησιάζουν τους πάγκους.
Πάνω που το αγοραστικό κοινό είχε επανέλθει στις ψαραγορές τους τελευταίους μήνες, ανακτώντας την εμπιστοσύνη και συμπεριλαμβάνοντας εκ νέου το ντόπιο ψάρι στην διατροφή του, ήρθαν τα νεκρά ψάρια και ν «νέκρωσαν» τα πάντα.
Αναμένουν τα αποτελέσματα
Οι ιχθυοπώλες εκτιμούν πως αυτό το «μούδιασμα» μεταξύ των καταναλωτών δεν θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες, καθώς όλοι είναι σε αναμονή για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις νέες δειγματοληψίες που θα πραγματοποιηθούν στα νερά του Παγασητικού, αλλά και στα δείγματα των νεκρών ψαριών που θα λάβει το ΕΛΚΕΘΕ.
Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί αν τα ψάρια από την Κάρλα καταλήγουν ζωντανά στον Παγασητικό και στην επαφή τους με το θαλασσινό νερό πεθαίνουν ή αν εισέρχονται ήδη νεκρά στον Παγασητικό Κόλπο από κάποια άλλη αιτία που μένει να φανεί.
Όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες, αν κι εφόσον αποδειχτεί ότι τα νεκρά ψάρια δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και των αλιευμάτων, τότε αναμένεται να επανέλθει σιγά σιγά το αγοραστικό ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών, και να επιστρέψει η αγορά ψαριού στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Απόγνωση για τους αλιείς
Την αγωνία του για το αλιευτικό μέλλον της Μαγνησίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνει και ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Παναγιώτης Περράκης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Όπως επισημαίνει, η αλιεία διέρχεται μία νέα περίοδο κρίσης στον νομό και σε αυτό συμβάλλει πολύ και η παραφιλολογία που υπάρχει από πολίτες που αφενός δικαιολογημένα εκφράζουν τους φόβους τους στα κοινωνικά δίκτυα, αφετέρου όμως δεν διαθέτουν την επιστημονική κατάρτιση για να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα. «Βλέπω ότι ο κόσμος δεν θα πάρει ψάρι γιατί φοβάται. Τα ψάρια θα υπάρχουν στους πάγκους, το ζήτημα είναι η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού. Εμείς από αυτό καταστρεφόμαστε», τόνισε. Ο ίδιος όλες αυτές τις ημέρες, από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα, πραγματοποιεί περιπολίες με σκάφος στον Παγασητικό, ελέγχοντας αν υπάρχουν νεκρά ψάρια.
Ο Αλιευτικός Σύλλογος με τα μέλη του και επτά σκάφη συνολικά συνδράμουν στην περισυλλογή τους, βοηθώντας οικειοθελώς με αυτόν τον τρόπο στο έργο των υπηρεσιών. Ο κ. Περράκης δηλώνει ικανοποιημένος με τις μέχρι στιγμής προσπάθειες από όλες τις υπηρεσίες, εκτιμώντας πως μέχρι σήμερα έχει περισυλλεχθεί περίπου το 80% των ψαριών στον Παγασητικό.
Να μην υπάρχει κινδυνολογία
Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Γιάννης Μπουντούκος, ο οποίος παρατήρησε ότι τα περισσότερα ψάρια από το λιμάνι του Βόλου έχουν μαζευτεί.
Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα των αλιευμάτων από τα νεκρά ψάρια, καθώς όπως εξηγεί τα νεκρά ψάρια γίνονται βιομάζα και τροφή για άλλα ψάρια, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κατανεμημένα ομοιόμορφα στον κόλπο. Ωστόσο διαφορετική είναι η περίπτωση του Ξηριά, όπου μετά την τοποθέτηση διχτυού έχουν συγκεντρωθεί αθρόα εκεί τα υπόλοιπα νεκρά ψάρια, τα οποία αν αποσυντεθούν και δεν μαζευτούν σύντομα από το σημείο που είναι στάσιμα σωρευμένα, θα προκαλέσουν τοπική ρύπανση, αναλύει ο κ. Μπουντούκος. Τέλος αναγνωρίζει την ανάγκη να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που αμέλησαν και δεν έδρασαν όταν έπρεπε, περιμένοντας και την εισαγγελική έρευνα να αποφανθεί. Εν αναμονή μάλιστα των αποτελεσμάτων για τα νερά του Παγασητικού και τα ψάρια, συνιστά ψυχραιμία και αποφυγή κινδυνολογίας που θα προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό στον κόσμο, και δυσφήμιση της Μαγνησίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση των πλημμυρών, που για πολύ καιρό υπήρχε διγλωσσία αναφορικά με την καταλληλότητα των νερών, παρότι οι αρμόδιοι φορείς με μετρήσεις και αναλύσεις διαβεβαίωναν για αυτήν.