Αλμυρός: Στον βυθό… Θεοί και ήρωες – Αχιλλέας, Διομήδης και Ιόλαος

Αλμυρός: Στον βυθό… Θεοί και ήρωες – Αχιλλέας, Διομήδης και Ιόλαος

Στο πρώτο ελεύθερο τεχνητό υποβρύχιο αξιοθέατο σε ολόκληρη την Ελλάδα, το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει ο δήμος Αλμυρού

Το πρώτο τεχνητό υποβρύχιο αξιοθέατο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο να προσεγγίσει το όλο και μεγαλύτερο κοινό του καταδυτικού τουρισμού, επιχειρεί να κατασκευάσει ο δήμος Αλμυρού.

Τη θέση τους στον βυθό του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής αναμένονται να πάρουν το επόμενο διάστημα οι… Θεοί του Ολύμπου και οι τοπικοί ομηρικοί ήρωες. Θεόρατα αγάλματα συνολικού βάρους έως και πέντε τόνους θα αποτελέσουν τα νέα αξιοθέατα πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου Αλμυρού σε συνδυασμό με τις τρεις ενάλιες αρχαιότητες σε Κίκυνθο, Γλάρο και Τηλέγραφο.

Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων, στην περιοχή προς τον Πλάτανο, ο δήμος Αλμυρού εξετάζει να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο αξιοθέατο, μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φοιτητές της οποίας θα κατασκευάσουν και θα τοποθετήσουν τα αγάλματα, ο Αλμυρός ετοιμάζεται να γίνει σημείο κατατεθέν για τον καταδυτικό τουρισμό.

«Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε κανονίσει μία προγραμματική συνάντηση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να συζητήσουμε εκτενώς τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία του θεματικού, στην ουσία, πάρκου στον βυθό του Αλμυρού», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.

Εμπνευστής της συγκεκριμένης ιδέας, ο κ. Εσερίδης επισημαίνει ότι είναι ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τεράστια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Αλμυρού, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο καταδυτικός τουρισμός δείχνει να …κερδίζει συνεχώς έδαφος και να αριθμεί πάνω από 3 εκατ. «φιλάθλους» στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και κοστοβόρο εγχείρημα, αλλά θα είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Την κατασκευή και την τοποθέτηση των αγαλμάτων θα την αναλάβει το ΑΠΘ, ενώ το κόστος θα βαρύνει τον δήμο» αναφέρει ο κ. Εσερίδης, προσθέτοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα θα προκύψουν μετά την σύνταξη της ανάλογης μελέτης.

Τον ακριβή χώρο, στον οποίο θα τοποθετηθούν τα αγάλματα, θα υποδείξουν οι αρμόδιοι μελετητές. «Πρόκειται για μία έκταση περίπου 10 στρεμμάτων, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τα γλυπτά έργα τέχνης θα είναι βάρους 3-5 τόνων και θα βρίσκονται βυθισμένα σε βάθος από 12 έως 15 μέτρα στην θαλάσσια περιοχή Πτελεού-Αχιλλείου», εξηγεί ο ίδιος και τονίζει ότι βασικός στόχος είναι να προστεθούν περίπου 10 αγάλματα στην αρχή και στη συνέχεια να προστίθενται και άλλα.

Δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς

Στόχος είναι ο θαλάσσιος χώρος να αποτυπώνει την μυθολογική και ιστορική διαδρομή της περιοχής. «Θα τοποθετήσουμε αγάλματα από τους Θεούς του Ολύμπου, αλλά και από τοπικούς ήρωες όπως ο Αχιλλέας, ο Διομήδης και ο Ιόλαος. Θα συνδέσουμε την ιστορία ολόκληρης της Μαγνησίας με το στοιχείο που τη διακρίνει, τη θάλασσα», εξηγεί ο δήμαρχος.

Συγχρόνως με τους τρεις Επισκέψιμους Αρχαιολογικούς Χώρους στην Αμαλιάπολη και στις Νηες και την κατασκευή του Κέντρου Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στην Αμαλιάπολη, δημιουργείται ένα δίκτυο προορισμών πολιτιστικής κληρονομιάς στο οποίο κάθε κομμάτι θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το άλλο.

Εξάλλου, οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς η περιοχή του Υποβρύχιου Αξιοθέατου εμπλουτίζει τους γειτονικούς ψαρότοπους.

Το πιο σημαντικό, όμως, σύμφωνα με τον κ. Εσερίδη, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που επιτυγχάνεται. «Θα αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων, θα υπάρχει άνοιγμα της αγοράς σε νέες τουριστικές δραστηριότητες, θα υπάρχει αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού και θα προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ενάλιες αρχαιότητες

Στον δήμο Αλμυρού υπάρχουν, ήδη, τρεις ενάλιες αρχαιότητες σε Γλάρο, Τηλέγραφο και Κίκυνθο, στις οποίες υπάρχουν ναυάγια και ερείπια που χρονολογούνται ακόμη και πριν από τη ρωμαϊκή εποχή. Τα τρία σημεία έγιναν επισκέψιμα μόλις πριν από δύο χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τουρισμό στη Νοτιοδυτική Μαγνησία. Ειδικότερα,

*το Ακρωτήριο «Γλάρος» στην δυτική πλευρά της εισόδου του Παγασητικού από όπου, σύμφωνα με την παράδοση, απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για το Ίλιον. Στο πυθμένα του «Γλάρου» βρίσκονται τέσσερα τουλάχιστον ναυάγια, ένα της ελληνιστικής περιόδου, ένα της ρωμαϊκής και δύο των μέσων χρόνων.

*στον όρμο «Τηλέγραφο», υπάρχουν τρία ναυάγια. Ένα εμπορικό πλοίο της ύστερης αρχαιότητας των ελληνορωμαϊκών χρόνων (4ος αιώνας μ.Χ.) που μετέφερε αμφορείς, ένα μεσαιωνικό του 11ου – 13ου αιώνα μ.Χ. και ένα μικρότερο πλοιάριο.

*τέλος, η νησίδα Κίκυνθος. Το νησάκι αποτελεί ανακηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, λόγω των διάσπαρτων κτιριακών καταλοίπων, μεταξύ αυτών και του ίδιου του σωζόμενου ναού του Αγ. Νικολάου, αλλά και των άφθονων κινητών ευρημάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλο το νησί και καλύπτουν μια μακρά ιστορική περίοδο, από τα πρώιμα παλαιοχριστιανικά χρόνια ως τις αρχές του 19ου αιώνα.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
www.taxydromos.gr